GS1 Polska to niezależna organizacja reprezentująca polskie firmy w międzynarodowym stowarzyszeniu GS1. Obecnie ponad 30 tys. firm jest aktywnymi Uczestnikami Systemu GS1 w Polsce a ponad 30 % z nich stosuje elektroniczną wyminę dokumentów handlowych, w tym przede wszystkim faktur zgodnie z krajowymi rozporządzeniami w tym zakresie.

e faktura foto biuroW związku z przekazaniem do konsultacji publicznych ustawy wprowadzającej Krajowy System e-Faktur, przekazaliśmy do Ministerstwa Finansów naszą wspólną opinię, wypracowaną w grupie firm, liderów e-fakturowania w Polsce.

Nie negujemy potrzeby wprowadzania nowoczesnych narzędzi elektronicznych w celu zwalczania unikania opodatkowania, GS1 Polska i firmy - członkowie organizacji GS1 w Polsce, dostrzegają problemy dotyczące poprawności merytorycznej (zakres danych e-faktury), jak i logicznej struktury e-Faktury.

Zachęcamy do zapoznania się z wysłanymi przez nas pismami wraz z listą problemów, które wynikają z doświadczenia nas, jak i naszych partnerów i Uczestników Systemu GS1. Jako organizacja mamy nadzieję, że ich uwzględnienie pomoże w wypracowaniu optymalnych, czyli korzystnych zarówno dla procesu gromadzenia danych podatkowych w celu zwalczania unikania opodatkowania, jak i dla procesu e-fakturowania w gospodarce.

Pobierz listy, które wystosowaliśmy do odpowiednich organów:
- list do Ministerstwa Finansów, Departament Podatków od Towarów i Usług, Warszawa
- list do Ministerstwa Finansów, Departament Analiz, Warszawa

Newsletter

Bądź na bieżąco z kodami kreskowymi. Otrzymuj informacje o webinariach, szkoleniach, konferencjach i nowościach z branży.

Klikając "zapisz się" wyrażasz zgodę na otrzymywanie od GS1 Polska informacji marketingowych drogą elektroniczną. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i  może zostać cofnięte. Klauzula obowiązku informacyjnego

Nasi partnerzy

Checkpoint Systems (CEE) Sp. z o.o.
Gama System Polska Sp. z o.o.
Zebra Technologies Corporation
Talkin’Things
Sente
SoftwareStudio
Logopak East Sp. z o.o.
Kreski Sp.J. Piotr Gałecki Łukasz Gałecki
ELECTRONIC DATA TRANSFER (EDT)
Pagero
Comarch S.A
Syndigo
Markant AG
Infinite sp. z o.o.
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Instytut Logistyki i Magazynowania
HIT - Kody Kreskowe Sp.J.
HADATAP Sp. z o.o.
Brandbank (Poland) Sp. z o.o.
Optidata Sp. z o.o.
JANTAR Sp. z o.o.
IBCS POLAND Sp. z o.o.
EDISON S.A.
Data Consult S.A.
Data Interchange Sp. z o.o.